Pinocchiotårta
I måndags var jag på födelsedagsfest för att min svägerskas pojkvän fyllde 17 år. Hon bad mig göra tårtan och det är väl klart jag ställde upp på det. Detta är en klassiker som står med i 7 sorters kakor, och för någon som mig som varken gillar marsipan eller gelatin passar den utmärkt!
Pinocchiotårta:
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
4 msk mjölk
Till marängen:
5 äggvitor
2 dl socker
1 påse (35 g) mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
Valfria bär
Smörj ett smörgås- eller bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, 30x40 cm.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en stund mellan varje.
Blanda mjölet och bakpulvret. Rör ner detta och mjölken. Bred ut smeten.
Vispa vitorna och sockret till marängsmet. Bred den lite ojämnt över smeten i formen. Strö över mandelspånen.
Grädda botten i mitten eller nedre delen av ugnen i 175-200 grader tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 25 minuter.
Låt kakan svalna något. Lossa den från papperet och dela den mitt i tu på längden eller tvären.
Vispa grädden.
Bred det på ena bottnen med marängsidan uppåt. Lägg över bären du valt. (jag brukar blanda hallon & blåbär)Lägg den andra botten ovanpå med marängsidan uppåt. Klart!
Lite tips kan vara att;
* ta en form som är lite mindre, jag tycker 30x40 cm är för stort.
* Vispa grädden rätt hårt, annars flyter den ut när man lägger på den andra delen.
* Jag brukar göra två stycken och lägga den ena överst, istället för att dela. Blir perfekt storlek på tårtan då!

De rosa ljusen frånsäger jag mig allt ansvar ifrån, de var inte min idé, eftersom tårtan var en "beställning" ville jag inte tjafsa.
Men som sagt, lätt att göra och sååå god och fräsch, björnbär,blåbär, hallon, mandarinklyftor..-man kan ha mycket i.
Pinocchiotårta:
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
4 msk mjölk
Till marängen:
5 äggvitor
2 dl socker
1 påse (35 g) mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
Valfria bär
Smörj ett smörgås- eller bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, 30x40 cm.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en stund mellan varje.
Blanda mjölet och bakpulvret. Rör ner detta och mjölken. Bred ut smeten.
Vispa vitorna och sockret till marängsmet. Bred den lite ojämnt över smeten i formen. Strö över mandelspånen.
Grädda botten i mitten eller nedre delen av ugnen i 175-200 grader tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 25 minuter.
Låt kakan svalna något. Lossa den från papperet och dela den mitt i tu på längden eller tvären.
Vispa grädden.
Bred det på ena bottnen med marängsidan uppåt. Lägg över bären du valt. (jag brukar blanda hallon & blåbär)Lägg den andra botten ovanpå med marängsidan uppåt. Klart!
Lite tips kan vara att;
* ta en form som är lite mindre, jag tycker 30x40 cm är för stort.
* Vispa grädden rätt hårt, annars flyter den ut när man lägger på den andra delen.
* Jag brukar göra två stycken och lägga den ena överst, istället för att dela. Blir perfekt storlek på tårtan då!

De rosa ljusen frånsäger jag mig allt ansvar ifrån, de var inte min idé, eftersom tårtan var en "beställning" ville jag inte tjafsa.
Men som sagt, lätt att göra och sååå god och fräsch, björnbär,blåbär, hallon, mandarinklyftor..-man kan ha mycket i.
Kommentarer
Postat av: evelina
Hej:) Fin blogg :)
Anmäl dig gärna till DAGENS BLOGG här: http://evelinaahli.blogg.se/2011/july/dagens-blogg-2011-07-28.html#comment
MVH Evelina
Postat av: Julia Wilberts
Den där tårtan ser ut och verkar vara ruskigt god.. kanske borde spara det receptet till min födelsedag (som det dock är några månader kvar till) Mysig blogg, förresten! :)!
Postat av: wilma johansson
den ser riktigt god ut! ;)
Postat av: Sanna
Mums, den skulle man prova att göra! =)